Полицаите: В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата

Полицаите: В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата!

"Изключително неприятно. Изключително пошло. Това не е държавническо поведение – по този начин да клеймиш полицията, която е призвана да осигурява сигурността на държавата"

Илия Кузманов е новият председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той е избран на национално съвещание на федерацията, което се провежда в Пловдив.

"Изборът завърши. Имаме ново ръководство. Досегашният председател Валентин Попов се оттегля. Имаме избран нов председател и това съм аз", посочи той пред БНР.

В интервю за предаването "Неделя 150" Кузманов коментира протеста на футболните фенове, погрома в София и сблъсъците с полицията, довели до остри политически разговори и искания на оставки:

"Изключително неприятно. Изключително пошло. Това не е държавническо поведение – по този начин да клеймиш полицията, която е призвана да осигурява сигурността на държавата. Подронването на нейния авторитет даже не бих го квалифицирал като нещо друго, освен като излишна агресия от страна на политиците. Не беше ли достатъчна непредизвиканата агресия и вандализъм на участниците в този процес? Изведнъж се смени адресатът. В един момент дори се забрави за какво е протестът, без наистина да има нещо фрапиращо – в една масова проява, преминала в масови безредици, полицията взе отношение".

Той не отрече, че е възможно в такава ситуация да се допуснат грешки от страна на полицаите. По думите му сгрешилите ще си понесат отговорността, но не трябва да се клейми цялата полиция:

"Да клеймиш цялата полиция по този начин е безкрайно обидно. Ние го приемаме така и ще реагираме".

"Живеем в правова държава. Присъдата не се съобщава от Министерския съвет. Правораздаващите органи имат срокове, в които ще се произнесат", категорично заяви Илия Кузманов.

Теорията на полицията за такива събития е: "В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата. Ние сме само следствието. Причината е държавата и нейните ръководители. За да има такива ексцесии и нужда от наша намеса, значи нещо някъде в държавата скърца".

Той призна, че в МВР има тежки дефицити. Според него обаче най-малко виновни за това са служителите.

"Ако тези хора, вместо да ни обиждат, се заемат с изчистването на тези дефицити, може би тогава грешките ще бъдат малко, само в рамките на статистическата грешка. Сега, благодарение на тези дефицити, тези грешки ние спокойно можем да ги припишем на управлението на държавата".

За протеста на 16 ноември, Кузманов подчерта, че никъде не е разписано министърът да води оперативно управление на силите на МВР. "Това подхожда на друг режим, с който мисля, че скъсахме още през 89-а година", изказа мнението си той. Според него присъствието на министъра на такова мероприятие дори пречи.

Той отбеляза още изключителната натовареност на полицаите и недокомплектът в сферата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Източник: БНР

 

Back to top