СФСМВР има претенции към феодалния начин на управление на много директори в МВР.

Илия Кузманов: Промяна в МВР не може да се проведе по този палиативен начин.

Командировките на полицаи за охрана на границата продължават без промяна, въпреки бодрящата реформа и усилията на правителството. Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите…

Категоричен е, че промяната не може да се проведе по този палиативен начин.

"Изисква се стратегия, визия, назначаване на колеги, оборудване. Щатът е недостатъчен. Без тези неща промяна поне по отношение охраната на границата няма да има, освен да разчитаме на геополитическа промяна, която да спре потока", отбеляза той.

Кузманов обясни, че подготовката на служители, които да бъдат изратени на границата е процес, който отнема време.  

"Най-вероятно в някакъв период от време - половин или една година, ще има минимално покачване на броя на колегите предвид новоназначените служители, но те първо са недостатъчни и второ това е процес. При нас не можеш да бъдеш назначен днес и пратен на границата утре. Това не се обяснява. И не говорим за нови щатове за МВР, а щатове, които бяха взети от други дирекции. Съответно оголиха сигурността от съответните градове, откъдето са взети."

Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира отделянето на голям брой служители на МВР за охрана на защитени свидетели, които ги охраняват дори пред клубове и дискотеки, като подчерта:

"Ние не извършваме тези действия по наша инициатива, още по-малко с огромно желание. Всичко това е разпоредено по съответния законов ред. Ние оправдаваме името си - Министерство на всичките работи. Има си специализирани звена за защита на свидетели. Отделят се хора, които са много важни в областта на охраната на обществия ред за гражданите, защото това се извършва предимно с колеги от патрулно-постовата дейност. В момента са заети 160 служители, което се равнява на 16 патрула", изтъкна той.

По думите му настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов е първият за последните две години, който е проявил уважение към представителите на служителите на МВР и се е срещнал с тях, разговарял е и поел ангажимент да бъде проведен социален диалог, който ще даде възможност за обмяна на идеи, споделяне на проблеми и тяхното решаване. Стоянов е заявил още, че ще поиска увеличение на средствата за бюджета за МВР.

Кузманов коментира още, че непрекъснатата смяна на ръководители в МВР довежда до сериозно спадане на професионализма и капацитета, което неминуемо се отразява и на работата. Освен това създава сериозна несигурност в състава.

"Имаме сериозни претенции към доста директори, към феодалния начин, по който се управлява дори и на по-ниски нива в районни управления, но този процес трябва да бъде регулиран и да се отчита подготвеността на МВР за такава ситуация, предвид това, че изграждането на един ръководител не става за една седмица", акцентира той.

Целия разговор вижте във видеото.

 
Източник: БНТ

 

Back to top