СФСМВР настоява за промяна в бюджета на МВР за 2023 г.

Бюджет 2023 противоречи на ангажиментите, поети от партиите в предизборната кампания

Решението на финансовият министър не кореспондира с акцентите в предизборната кампания и непрекъснато споменаваната грижа за сигурността на гражданите.

СФСМВР не разбира мотивите на Министъра на финансите и не може да приеме параметрите заложени в проекта за Закона за бюджет на Република България  - 2023 г., в който не се предвижда увеличение на основните заплати на служителите в МВР.

Решението на финансовият министър не кореспондира с акцентите в предизборната кампания и непрекъснато споменаваната грижа за сигурността на гражданите.

Предложеният бюджет не се стреми да мотивира служителите в МВР, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им.

Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко технологично изоставане,  липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми.

Предложението на финансовия министър рязко контрастира с визираните от партиите намерения за подобрения в органите за сигурност.

С подкрепата, дадена от Министерски съвет на така предложения бюджет, ставаме свидетели на поредната гавра със служителите в МВР и сериозно подценяване не само на тяхната работа, но и на риска, на който са подложени. Само за 2022 г. 7 полицая загубиха живота си, изпълнявайки служебните си задължения.

СФСМВР категорично НЕ приема подобно пренебрежително отношение,  което  за пореден път демотивира  работещите в МВР .

СФСМВР настоява за промяна в така изготвения бюджет, чрез приемане на минимум 10%-тно увеличение на основните заплати във ведомството, като се надява да се намерят отговорни народни представители от парламентарните партии и коалиции, които да внесат съответното предложение при разглеждането на проекта в ресорната комисия и пленарно заседание в НС.

УС на СФСМВР обявява протестна готовност, призовава членовете си за протестни действия по места на 04 и 06.07.2023 г., без прекъсване изпълнението на служебните задължения, като тяхното провеждане ще се състои преди започване на работните смени или в обедната почивка.

СФСМВР започва и подготовка за национален протест, в гр. София на дата между първо и второ четене на проекта, ако той остане в същия вид.

 

Back to top